Liercursus

Leer paragliden in Nederland

Over de cursus

In Midden Nederland kan jij leren vliegen aan de lier. Je hebt de keuze uit een 2-daagse liercursus in één weekend (vrijdag en zaterdag) of een liercursus solo. De locatie is Noordeloos/Ameide. Tijdens beide cursussen leer je hetzelfde, de basis van het vliegen en maak je onder (radio)begeleiding je eerste solovluchten, met als doel het behalen van (lier)brevet 1.

De 2-daagse liercursus kost € 520,-. Daarvoor krijg je theorieles, alle vliegmaterialen, porto, logboekje, een tandeminstructievlucht en 14 solovluchten. Op de eerste dag beginnen we met theorie, opzetoefeningen en een tandeminstructievlucht, de volgende dag maak jij je eerste solovlucht en misschien meteen jouw tweede en derde vlucht. De overige vluchten plan je op andere zaterdagen. Dit gaat via onze agenda (“Liercursus vervolg beginners“). Deze cursus moet binnen 1 jaar na aanvang voltooid zijn.

De liercursus solo kost € 520,-. Hierbij bepaal je deels zelf wanneer je wilt beginnen om je lierbrevet 1 te halen. Je krijgt theorieles, alle vliegmaterialen, porto, logboekje, een tandeminstructievlucht en 14 solovluchten op de dagen wanneer het jou uitkomt. Ben je eenmaal gestart en je wilt op een zaterdag verder oefenen, plan dit dan via onze agenda (“Liercursus vervolg beginners“). Deze cursus moet binnen 1 jaar na aanvang voltooid zijn.

In beeld

Voorbeeld van een lierstart

Bel voor meer info: 085-049 55 69, of stuur een mailtje: info@maurikparagliding.nl.

Waar?

Beide cursussen worden op de liervelden in Noordeloos/Ameide gegeven. Als de vrijdag of zaterdag van de 2-daagse liercursus uitvalt, wordt er mogelijk uitgeweken naar het lierveld in de Achterhoek bij Zeddam.

nederlandmaurik

Kijkje in de keuken bij Maurik

Voorbeeld van een lierstart

Zo draait de liermachine

Hoe ziet het 2-daagse weekend eruit?

Voor aanvang van de cursus ontvang je ons theorieboek per mail. Je kunt eventueel ook het boek Vrij Vliegen kopen.

Voorafgaand aan het praktische deel van de cursus starten we met theorieles over het vliegen. Je leert waarom een paraglider in de lucht blijft, wat de invloed is van het weer en wat je allemaal nodig hebt voor een veilige vlucht. Afhankelijk van de groep samenstelling en grootte is dit op een avond of op de eerste dag.

Op vrijdag gaan we echt aan de slag met een paraglider. Je start met grondoefeningen, dit houdt in het opzetten van, het lopen onder en sturen met het scherm (de zogenaamde schermbeheersing). Als alles goed gaat, maak je met een tandempiloot aan de tandem een vlucht, zodat je voelt hoe het is om te vliegen. Jij stuurt en krijgt radio-instructies van de instructeur, zodat je ervaart hoe het is om zelf te vliegen, maar dan nog wel met de zekerheid van een tandempiloot achter je. Als je er klaar voor bent, kun je nu de eerste solovlucht maken. Spannend, leuk & mooi!

Op zaterdag start je, na nog wat grondoefeningen te hebben gedaan, onder radiobegeleiding aan je overige vluchten. De vluchten waar je niet aan toekomt, kun je op een van onze liervliegdagen maken: Reserveer daarvoor een zaterdag in onze agenda. De cursus sluit je af met een brevet 1 theorie-examen.

En daarna?

Na het behalen van je (lier)brevet 1, kun je bij ons blijven vliegen om naar Lierbrevet 2 of Bergbrevet 2 toe te werken. Hiervoor moet je minimaal 40 vluchten onder schoolbegeleiding hebben gemaakt. Liercursisten kunnen de cursus vervolgen door een 10 of 20 vluchten kaart te kopen en eenmalig € 210,- lesgeld voor begeleiding te betalen. Kijk ook op onze pagina’s Vrijvliegen en Prijslijst voor meer info.

Wanneer kun je gaan?

Voor de 2-daagse liercursus kun je je inschrijven op onderstaande weekenden.

Voor de Liercursus Solo stuur je een email naar info@maurikparagliding.nl, wij nemen daarna contact met jou op.

2024
12 en 13 april Reserveer
10 en 11 mei Reserveer

Bij Brevet 1 wordt er geen onderscheid gemaakt tussen lier of berg. Je kunt brevet 1 aanvragen nadat je bij ons 15 (lier of berg) vluchten hebt gemaakt en met goed gevolg de Brevet 1 takenlijst uitgevoerd en het theorie-examen hebt volbracht.

Van deze 15 vluchten, dienen er 5 liervluchten een minimale hoogteverschil van 200m te hebben of 5 bergvluchten een minimale hoogteverschil van 500m te hebben. Brevet 1 geeft je echter nog geen bevoegdheid om zelfstandig te mogen vliegen!

Brevet 2 geeft je deze bevoegdheid wel. Hiervoor moeten de volgende onderdelen behaald worden:

  • Totaal minimaal 40 hoogtevluchten
  • Een met goed gevolg afgelegde PgPL 2 takenlijst
  • Een met goed gevolg afgelegd landelijk theorie-examen
  • Minimaal 2 uur vliegen in thermische omstandigheden of twee uur soaren
  • Een luchtwaardigheidsverklaring
Neem contact op

We horen graag van je!

Onleesbaar? Nieuwe code captcha txt

Begin met typen en druk op enter om te zoeken