Eerste keer vliegen in de bergen, tijdens Samoëns-week, in Juli 2021

 In Nieuws

In Juli zijn wij nogmaals naar Samoëns geweest. Het weer was iets minder goed dan in Juni, maar we hebben toch het maximale eruit weten te halen.

Deze week waren Joke en Leon ook mee. Zij hebben een paar jaar geleden in Sauerland een begin met met paragliding gemaakt, en zijn daarna bij ons verder gegaan met de liercursus. Deze week was hun eerste keer vliegen in de bergen, Joke verteld hieronder over hoe zij het vliegen in de bergen, en onder begeleiding van ons instructieteam ervaren hebben.

Wat betreft de foto schrijft ze “Ik show het merk van het scherm even. Altijd goed om te weten waar je mee vliegt. Ahum. Beginner.“. Volgens ons valt dat “beginner” wel wat mee, een tel later stond het scherm goed, en vloog ze weg!

Begin juli 2021 was het zover, na wat spannende maanden met de vraag we überhaupt naar Frankrijk zouden mogen, gingen we na een negatieve uitslag van een kietelende coronasneltest op weg naar Samoëns. We logeerden op de dorpscamping, waar we midden tussen de Nederlanders kwamen te staan, die allemaal bleken te gaan paragliden die week! De rest van de groep logeerde in een chalet in het dorp, en hen hebben we de dag van aankomst ontmoet onder het genot van een wervelwind aan pizza’s en een hoop gezelligheid. Het was het leuk te zien hoeveel verschillende mensen er in de groep zaten, en ook leuk om overeenkomsten tussen ons te ontdekken.

Voor het dagelijkse overzicht werd de groep opgesplitst in beginners en (wat meer) gevorderden, en daarnaast de groep flink gevorderden en vrijvliegers. Wij zijn de beginners ;). We begonnen twee jaar geleden in Sauerland en met 14 en 19 liervluchten in ons logboek, waren wij voor het eerst in de bergen om te paragliden! De omgeving lonkt voor allerlei sportieve activiteiten, maar wij hadden maar één doel: vliegen! De weersverwachting zei ons dat week weleens tegen kon gaan vallen qua vliegdagen, maar aangezien het weer snel kan veranderen bleven we optimistisch.

Vol goede moed vertrokken we op dag 1 naar Samoëns 1600, maar helaas stond daar wat rugwind dus konden we niet vliegen. De Pertuiset lag volledig in de mist en regen, dus dat was ook niet geschikt die dag. We hebben overigens onderweg naar die berg zonder te vliegen wel wat thermiekervaring opgedaan, want het laatste stukje weg ernaartoe was een flinke uitdaging voor de vering van de bus ;). Ondanks het weer konden we die dag ook kennis maken met de landing in Samoëns en de landing bij Mieussy, toch een efficiënt gebruik van een niet-vliegdag! ‘s Avonds gingen we gezellig met de hele groep uit eten.

Dag 2 was het vliegweer en deden we de combi Plaine Joux (start) en Chedde (landing). Met de Mont Blanc in onze ooghoek werd de eerste bergvlucht een feit! Ik vond het starten vanaf het korte, maar supernette nepgrasmatje wel een beetje spannend, maar na een paar opzetoefeningen durfde ik het aan. Eenmaal vliegend wist ik weer waarom ik dit wilde, vliegen is een fantastisch gevoel van vrijheid! De ongeveer 775m hoogteverschil zorgen automatisch voor een langere vlucht dan aan de lier, dus je kunt even van de natuurpracht om je heen genieten voordat je wat oefeningen kan doen in de buurt van het landingsveld.

Dag 3 was het ook vliegweer en deden we weer de combi Plaine Joux en Chedde. Die dag vond ik mezelf niet fit-to-fly en ik besloot niet te gaan vliegen. Bij deze een compliment hoe goed dat geaccepteerd werd, heel fijn! Naar andere piloten kijken is ook leuk en leerzaam :). Zal ik de blank staande tent(en) ‘s avonds nog noemen? Ach, waarom niet. When it rains, it pours.

Dag 4 werd de combi Montmin & Doussard vlakbij Annecy. Weer een mooie groene loper op de start! Het uitzicht op het meer van Annecy kunnen anderen veel beter beschrijven, maar ik ben blij dat ik dat niet gemist heb: Prach. Tig. Mooie vluchten gemaakt met een hoogteverschil van ongeveer 840m. Leuk dat na een afgebroken start of 3, en nadat ik eindelijk vloog, er geapplaudisseerd werd vanaf het tribunetje naast de start.

Dag 5 was geen vliegdag voor onze groep. We zijn begonnen met logboekjes bijwerken, wat theorie en evaluatie en toch maar even kijken of er misschien toch gevlogen kon worden. We reden naar een landingsplaats ten zuiden van Geneve, maar daar werd het al snel kletsnat dus we zijn weer naar Samoëns gereden voor nog een rondje evaluatie. Met z’n allen in de bus is ook gezellig :).

Dag 6 was de laatste dag én een vliegdag! Vandaag konden we wel starten van Samoëns 1600 en landen op Samoëns. Hier lag geen mooie loper van nepgras voor ons, maar de wat meer modderige realiteit van menige andere start naar ik begreep. Ik heb zeker een halve kilo aan modder meegenomen, het meest aan mijn schoenen (en misschien een vlekje op het scherm), hopelijk heeft niemand dat in Samoëns in zijn haar gekregen. Ik vloog even boven een rode wouw, dat was heel bijzonder. Wat een mooie vogel! Hij voelde zich ook erg thuis op het landingsveld. Na die dag drie vluchten inclusief oefeningen met een hoogteverschil van ongeveer 900m maakte ik de balans op van een fantastische vliegweek. 8 vluchten, 80 minuten, 27 km en 3 verschillende plekken staan nu in het logboek plus een hoop vliegervaring rijker! Ik vond het fijn dat er aandacht was voor elk niveau; van beginner tot vrijvlieger. Als je lieren leuker vind dan dromen over vliegen, dan is vliegen in de bergen de overtreffende trap!

Aan iedereen die mee was: bedankt voor het organiseren, de gezelligheid, het ons veilig op en neer rijden op slingerende bergwegen, de mooie verhalen, de steun bij de zenuwen van een beginner en de zeer leerzame week! Leren vliegen bij Maurik is een pleziertje! Wij hebben in deze week brevet 1 gehaald en daar zijn we eigenlijk best trots op, een mooi begin van een leuke hobby!

Recente berichten

Laat een reactie achter

Begin met typen en druk op enter om te zoeken